eztet írtam én is a topicindító hozzászólásombanTomiTomi írta:2. Ma direkt konkurenciát jelent az élelmiszertermelésnek. Drágulnak majd és még nagyobb hiány lesz a 3. világban.

Moderátorok: TomiTomi, StangMan
eztet írtam én is a topicindító hozzászólásombanTomiTomi írta:2. Ma direkt konkurenciát jelent az élelmiszertermelésnek. Drágulnak majd és még nagyobb hiány lesz a 3. világban.
Azt mondják, hogy ez így nem teljesen igaz. Egy sima pálinka főző alá be lehet hulladék fával is gyújtani. Rengeteg szén-dioxid termelődik, ami a növény termesztésben igen jól jön. A maradék cucc pedig takarmánynak lehet jó.StangMan írta:eztet írtam én is a topicindító hozzászólásombanTomiTomi írta:2. Ma direkt konkurenciát jelent az élelmiszertermelésnek. Drágulnak majd és még nagyobb hiány lesz a 3. világban.
A mezőgazdasági terület adott, parlagon hagyott föld nincs a fejlett világban. S eddig ezt élelmiszer termelésre használták. A fő gond, hogy (egyelőre?) a növénynek ugyanabból részéből készül az üzemanyag, mint ami az élelmiszerhez kell, a magokból.Bandit írta:Azt mondják, hogy ez így nem teljesen igaz. Egy sima pálinka főző alá be lehet hulladék fával is gyújtani. Rengeteg szén-dioxid termelődik, ami a növény termesztésben igen jól jön. A maradék cucc pedig takarmánynak lehet jó.
Az, hogy az élelmiszertermelés elől elveszi a területeket, csak törvényi szabályozás kérdése, nem több. Engedélyhez kell kötni a dolgot és a termelőknek kell feldolgozni az anyagot. Felül lehet vizsgálni, hogy mennyire értékes földeket lehet e célra hasznosítani, stb.
Egyébként a napokban volt a Totalcar-on egy cikk ezzel kapcsolatban.
OK, nézhetjük a világot naívan is, miszerint egy joviális paraszt bácsika kényszerűségből naftára kezd termelni a földjén. Emiatt sokkal kevesebb boldog gyerek lesz környéken, akik előtte hangos kacarászással mentek az öregnek szüretelni pár szem almáért. Most mindezt képzeljük el olyan stílusban megfestve mint annó az a '80-as évek úttörő-kisdobos plakátjai. Könnyfakasztóan györnyörű. Csak marhára semmi köze a valósághoz. Magyarországon a rendszerváltás óta nem kevés gyümölcsös tűnt pl. el.TomiTomi írta:A mezőgazdasági terület adott, parlagon hagyott föld nincs a fejlett világban. S eddig ezt élelmiszer termelésre használták. A fő gond, hogy (egyelőre?) a növénynek ugyanabból részéből készül az üzemanyag, mint ami az élelmiszerhez kell, a magokból.
Villanymotor + 5,7 l-es HEMI V8-as.Chrysler terepjárók hibrid hajtással
Hosszas halogatás után a legkisebb detroiti gyártó is piacra dobja saját benzin-elektromos típusait. A Dodge Durango HEMI Hybrid és a Chrysler Aspen HEMI Hybrid a General Motorssal, a Mercedessel és a BMW-vel közösen kifejlesztett Two-Mode hibrid rendszert használja, méghozzá az 5,7 literes HEMI V8-assal kiegészítve.
A nagy V8-ast is úgy alakították át, hogy kevesebbet fogyasszon, hiszen részterhelésnél az elektronika négy hengert lekapcsol a nyolcból, az elektromos kiegészítő hajtással pedig még takarékosabbak lehetnek a nagydarab SUV-ok. A 340 lóerős motort egy 87 lóerős villanymotor egészíti ki, a rendszer maximális összteljesítménye pedig 385 lóerő, azaz a Durango és az Aspen valószínűleg gyorsabb is lesz, mint csak benzinmotorral.
Sajnos a pontos adatokat egyelőre nem ismerjük: hivatalosan annyit közöltek csak, hogy mérföld/gallonban mérve az átlagfogyasztás 25, a városi fogyasztás pedig 40%-kal javul, ami számításaink szerint kb. 10,5 literes vegyes, és 12,8 literes városi fogyasztást jelent. Nem rossz, ha azt nézzük, hogy 2,2 tonnás szörnyetegekről van szó.
A két típust sorozatgyártmánynak szánják a Chryslernél, bár a két Los Angelesben kiállított autó még csak egy-egy prototípus. A sorozatgyártás beindítására még nagyjából egy évet várni kell, azaz 2008 vége felé jelenik meg a két óriás-hibrid az amerikai Chrysler kereskedésekben